Geschiedenis van Malaga

Inmiddels is het de 21e eeuw en denken we niet altijd na over het ontstaan van steden. Toch is het heel interessant om je eens te verdiepen in de geschiedenis van Malaga. De stad is al meer dan 3000 jaar geleden gesticht en is hiermee één van de oudste steden ter wereld. Hoe dat precies ging en wie er bij kwamen kijken, lees je hier!

Het begin van Malaga

Over het ontstaan van Malaga bestaat nog steeds een discussie. Werd de stad rond 1000 v. Chr. gesticht als een kolonie van de Feniciërs of werd de stad als kolonie van de Grieken uit de stad Phocea gesticht? Bewijzen zorgen ervoor dat de eerste gedachte het meest voor de hand ligt. Hoe dan ook, in de zesde eeuw voor Christus werd Malaga overgenomen door de Carthagers. Dit was een Fenicisch volk afkomstig uit Carthago, een stad in Noord-Afrika. Het hield niet op, want een tijd later, in 218 v. Chr. werd de stad opnieuw veroverd en dit keer door de Romeinen. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de aanleg van de haven van Malaga en het Romeinse theater. Dus mocht je in Malaga zijn, is het leuk om deze twee bezienswaardigheden eens te bekijken.

Malaga in de eerste jaren na Christus

In 411 was het weer zover, Malaga werd overgenomen door een ander volk. Dit keer waren het de Germaanse Visigoten en zij bleven tot de achtste eeuw aan de macht. Ondertussen is de stad trouwens nog wel een tijdje teruggekomen in handen van de Romeinen. Snel terug naar de achtste eeuw, want toen kwamen de Moren in zicht. Zij namen toen een groot deel van Spanje over en zo ook Malaga. De Moren waren een islamitisch volk en dan voornamelijk Arabieren en Noord-Afrikaanse Berbers. Grappig om te weten is dat de stad toen Malaqah heette en deel uitmaakte van Al-Andalus, hier herken je de huidige namen al in. Richting het einde van hun machtsperiode maakten de Moren twee belangrijke monumenten af: het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro. Deze zijn tot op de dag van vandaag zeker de moeite waard om te bezoeken.

Reconquista

Het Spaanse woord voor herovering is ‘reconquista’. In deze periode wilden de Spanjaarden het land terugwinnen van de Moren. In Malaga verliep dit niet bepaald snel, pas in 1487 besloten de katholieke koningen de stad binnen te vallen. Dit pakte iets anders uit dan gehoopt en het werd een ware strijd. Er vielen vele slachtoffers en pas zes maanden later gaven de Moren zich over. Dit was het begin van de machtsperiode van de katholieken in Malaga. Zij maakten hier dan ook meteen gebruik van door de Moorse bevolking te veroordelen tot slavernij of zelfs de doodstraf. Zo gezellig was het in die tijd in Malaga dus nog niet…

Van toen tot nu

Een aantal jaar na de verovering van de katholieken begon de bouw van vier belangrijke kerken. Een voorbeeld hiervan is Iglesia de San Juan. Leuk om te weten is dat deze kerk niet één bepaalde stijl heeft, maar juist meerdere. Onder leiding van onder andere Filips II werden later nog veel meer bouwwerken zoals bruggen en gebouwen aangelegd die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de stad. Dat pakte goed uit, want tijdens de Industriële Revolutie was Malaga de belangrijkste stad van Spanje. Tijdens deze periode vestigden ook twee belangrijke familiebedrijven zich in Malaga. Dit waren de familie Heredia met hun ijzer- en staalbedrijf en de familie Larios met hun textielbedrijf.

Nog wat interessante jaartallen…

Een aantal andere belangrijke gebeurtenissenin de 19e en 20e eeuw uit de geschiedenis van Malaga vind je hieronder:
– 1865: spoorlijn aangelegd tussen Malaga en Córdoba
– 1873: eerste Spaanse Republiek waar Malaga toen fel op tegen was
– 1881: Pablo Picasso werd geboren in Malaga
– 1891: bekendste en belangrijkste straat in het historische centrum werd aangelegd, ‘Calle Marqués de Larios’
– 1919: vliegveld van Malaga geopend, dit was meteen één van de eerste luchthavens in Spanje
– Jaren ‘50 en ’60: economisch hoogtepunt door toerisme aan de Costa del Sol
– 1972: universiteit van Malaga opgericht
– 2003: opening van het Picasso museum

Zoals je hebt gelezen, beschikt Malaga over een rijke geschiedenis met veel overnames door verschillende machtshebbers. Delen van de geschiedenis van Malaga zijn momenteel nog steeds terug te zien in de stad. Mooie bouwwerken met verschillende invloeden en het geboortehuis van Picasso zijn hier voorbeelden van. Kom snel naar Andalusië om de geschiedenis van Malaga te bewonderen!

Comments are closed.